Vår produksjon

På Amble Gård driver vi økologisk eple- og høyproduksjon på innmarken. Vi produserer tømmer i skogen, hvor vi også driver med hjortejakt. Gamle hus på gården leies ut som ferieboliger til våre gjester. Ved fjorden har vi etablert Amlasanden Fjordcamping hvor man kan overnatte rett i vannkanten med panoramautsikt til Sognefjorden.

Vi er 5 hel- og deltidsansatte som alle har varierte jobber

Økologisk epler

Den økologiske eplehagen på Amble Gård består av moderne tettplantinger  fra årene 2017, 2019 og 2020 og 2022. Til sammen utgjør eplehagen ca 35 daa. Eplehagen er Debio sertifisert.

I eplehagen har vi sortene Rød Aroma, Discovery og Eden. Som bestøvningstrær har vi brukt Katja.

Vi har ca 3500 Rød Aroma, 2000 Discivery og 1600 Eden. Det er plantet ca 300 Katja.

Vi benytter kun husdyrgjødsel og flytende organisk gjødsel. Vi spøyter kun med midler som er tillat i økologisk dyrking. Vi driver mekanisk ugraskontroll ved hjelp av en fres.

Vi levere konsumepler til Sogn Frukt og Grønt. Presseplene blir presset til gårdens egen eplemost og sider.

Gårdspresseri

På Amble Gård har vi vårt eget gårdspresseri for eplemost.

Gårdspresseriet ble bygget nytt i 2022. Det er bygget i den gamle låven fra 1922. Gårdspresseriet er bygget i tilbygget der det tidligere sto to gamle betongsiloer.

Det er innredet med ny produksjonslinje for eplemost. Eplene blir kjørt inn gjennom hovedporten. Kassene settes rett i kassetømmer som tømmer eplene over i vannbad. Fra vannbadet trekkes eplene opp i en kvern. De kvernede eplene doseres ut på en båndpresse som presser eplejuicen.

Juicen går videre over i lukket tank. Eplemosten grovfiltreres og pasteuriseres før den tappes på flaske eller bag in box.

Vi lager også vår egen sider, første årgang var klar for salg i 2023.

Siderproduksjon

Vi produserer vår egen sider på Amble Gård. Vi nytter kun epler fra egen hage i vår eplemost og siderproduksjon. Slik har vi kontroll med alle våre råvarer og er sikrer at alt er økologisk.

På gården dyrker vi eplesortene Discovery, Aroma og Eden. Disse sortene passer svært godt til sider, både i rene sorter, men også sammen i ulike kombinasjoner.

Vi plukker epler som vi leverer til konsum. Eplene som ikke holder førsteklasse presser vi til eplemost. En stor del av produksjonen pasteuriserer vi og selger som alkoholfri eplemost.

Eplemosten som skal bli til sider fyller vi i ståltanker og tilsetter litt sukker og gjær- så lar vi vi naturen gå sin gang. Når gjæringen har kommet i gang setter vi temperaturen ned slik at sideren kan utvikle seg i sakte fart- Da beholder den sin friske eplearoma.

Når sideren er ferdig gjæra tapper vi den på flaske. Vi tilsetter kullsyre for en perlende og frisk smaksopplevelse.

Skogen på Amble Gård

Skogen består i hovedsak av furu i liene over Amble Gård. Her driver vi skogbruk og hjortejakt. Hjortejakten er utleid. Vi har godkjente lokaler for nedskjæring av feltkontrollert hjortevilt.

Eiendommen strekker seg fra fjorden og opp til ca 1200 meter over havet. Produktiv skog utgjør ca halvparten av arealet på eiendommen, ca 12 000 daa .Eiendommen er dominert av naturlig furuskog. Skogen er sterkt preget av hogst, og etter snauhogster er det delvis tilplantet med gran. Fra 1950 og frem til 1980 ble det drevet ut skog nesten hvert år. Det har vært liten aktivitet i skogen etter 1980. Eiendommen har et godt utbygd skogsbilveinett.

Produksjon av økologisk høy

På resten av innmarken dyrker vi grovfor. Økologisk tørrhøy som vi selger i firkantballer fra gården.

På Amble Gård produserer vi økologisk høy. Vi benytter kun husdyrgjødsel i produksjonen. Høyproduksjonen er godkjent av Debio. Høyet fortørkes ute før det kjøres inn og tørkes videre på låven. I løpet av høsten og vinteren presses det tørre høyet i høyballer på ca 16-18 kg. Høyet selges hovedsakelig til lokale bønder.

Restaurering av vinduer

I vårt verksted på Amble Gård jobber Anete Plauka med vindusrestaurering på tradisjonelt vis.

Alle vinduer taes ut av byggene og tas med til verkstedet for behandling.

Vinduene skrapes for maling og løs og fast kitt tas vekk ved hjelp av en speedheater og egnete skraper.

Treverket grunnes og vinduene kittes med linoljekitt. Etter at kitten har tørket  males kittfals, sprosser og vindusrammer med 2-3 strøk linoljemaling.

Vinduene settes så tilbake i byggene.

Anete Plauka har holdt kurs i vindusrestaurering gjennom vindusrestaureringsprosjektet i Museet i Amla.